2011. április 29., péntek

Leendő au-paireknek - Indulás előtt


Ma gyorsan megírtam ezt a bejegyzést, mert később szerintem már túl lusta leszek hozzá, és még az élmény is friss! :) Később írok majd a családválasztásról is, amikor már tényleg 100%-ra tudom, hogy jó családhoz kerültem. Most 99%-nál tartok. :)

Mielőtt kijössz, nézd át az én listámat. Egész hasznos lehet számodra:

- Útlevél, személyi lejáratát ellenőrizni. Minden minimum még 1,5 évig érvényes legyen. Én egyébként az útlevelet ajánlom, hiába mindét ország Uniós. Halottam már olyan esetről, ahol belekötöttek a személyivel utazó emberekbe. 

- Európai Egészségbiztosítási Kártya. Az OEP-be kell kiváltani, viszed a netről letöltött nyomtatványt, azonnal elkészül.

- Mobiltelefon intézése. Számlás csomagról át kell térni kártyásra, így nem kell a havidíjat fizetni. Kint nem érdemes használnod magyar mobilszolgáltatót. Én pl. az O2-nél vagyok, havi 10Ł-ért 3000 percet ingyen hívhatok vezetékes magyar számot. És már említettem, hogy minden feltöltésnél értékes ajándékok közül lehet választani. Ha kihozol telefont, mindenképpen kártya független legyen. Én egy nagyon régi telefont hoztam ki, mert itt akarok majd venni egy újat. Nem mintha szükségem lenne rá, de a műszaki cikkek átlagosan fele annyiba kerülnek itt, mint otthon. Egy legújabb Blackberry-k közül válogathatsz, átszámítva 50.000 ft-ért, és kártyaüggetlenek.

- TB folyósítás. Az EU Egészségbiztosítási kártya csak akkor érvényes, ha van itthon TB-d. Jelenleg havi 5100-at kell fizetned csekken. Ezt jobb, ha az otthoniakra bízod. Amikor intézed az EU kártyát, kérdezd meg, hogy hol tudod a TB-d rendezni. A kezedbe fognak nyomni egy címlistát és ráírják, hogy milyen nyomtatványt kell kitöltened. 

- Gyógyszerek. Írass fel minimum 3 havi adagot minden olyan gyógyszerből, amit rendszeresen szedsz. Utána már kint is el tudsz menni a dokihoz, ha kell valami. Kérd meg a családot, hogy regisztráltassanak a háziorvosuknál. Megfázás elleni cuccokat mindenképpen hozz, mivel itt a gyerekek állandóan taknyosak az idő miatt, meg ugye fertőzik egymást. És nem mellesleg drágák. 

- Fogorvos. Menj el egy ellenőrzésre a fogorvosodhoz. Mindenképpen mondd neki, hogy 1 évig nem leszel itthon, tehát úgy nézzen át a fogaid! Angliába nagyon drága a fogászat. Irreálisan drága. Például a gyökérkezelés átszámítva 150.000 Ft. Itthon 60.000 Ft a legdrágább helyen és akkor még nem számítottam az SZTK-t, ahol ingyen megcsinálják. Kint nincs SZTK alapon fogászat, privát dokihoz kell menned.

- Menj el fodrászhoz az utazás előtt. És tanuld meg saját magadnak befesteni a hajad! És szedesd le a műkörmeid. A fogászathoz hasonlóan a kozmetikai szolgáltatások is iszonyúan drágák!

- Ha van valami betegséged, amire gyógyszert kell íratnod majd az itteni dokinál, mindenképpen hozd ki leleteid. Sokkal egyszerűbb lesz az életed és nem előröl kezdeni mindent.

- Fénymásold le az útleveled és a személyid. Ha esetleg elhagyod őket, tudd azonosítani magad az iratok pótlásakor. 

- Köss olyan utasbiztosítást, amiben van poggyászbiztosítás is. Én 3 napra kötöttem, de elég lett volna az utazás napjára is, csak ennél a társaságnál 1-3 nap közötti biztosítás egy árban van, utána egyenként számolják a napokat. Hidd el, még jól is járhatsz vele, ha 1 napot késik a bőröndöd! 

- Bőrönd. Én egy 90 literes bőröndöt vettem, ami még 10 literrel bővíthető. Mindenkinek figyelmébe ajánlom az alábbi honlapot és a márkaüzletüket: http://www.viandi.hu/ Az én bőröndöm Viandi márkájú, 5,1 kiló, acélmerevítéses, szövet (ne vegyél műanyagot, mert darabokba fogod leszedni a futószalagról!) süllyesztett szilikon kerekei vannak, valamint beépített húzókája van. Ezek a legfontosabb szempontok, ha még nem vetted meg! A pakolásnál nekem nem a helyhiánnyal volt problémám, hanem inkább a súllyal. Még bőven fért volna a bőröndbe, csak a súlyt már túlléptem. Ezt a bőröndöt szettben is lehet kapni, így van hozzá egy 22 literes kézipoggyászom is. Praktikus, sokzsebes, pakolható, ráhúzható a bőrönd húzókájára. Biztos fogok venni egy nagyobbat, mivel az emberek pofátlan méretű táskákat vittek fel kézipoggyászként. Volt aki Kilimanjaro túrazsákot vitt fel, és az illető vállától a térdéig ért a zsák! Persze lehet, hogy más légitársaságok nem ilyen engedékenyek, de én tuti nem fogok szenvedni legközelebb az 50x35x25 cm-es méret betartásával.

- Ne hozz ki tisztálkodó szereket! Tényleg ne! Nekem a bőröndben 6 kilót nyomott csak a pipere cuccom, és a legtöbb flakon csak félig volt. Iszonyú olcsó minden, ugyan azokat a cuccokat megkapod itt is, csak még nagyobb választékban. Az 1Ł-os boltokba betérve pedig alig várod majd, hogy elfogyjanak a kihozott cuccaid. 

- Ruhákat csak annyit hozz, hogy kb. 7 napra elég legyen. Utána gyorsan rá fogsz függni a leárazásokra, és iszonyú mennyiségű cuccot fogsz felhalmozni. Azt azonban ne felejtsd el, hogy gyerekekkel leszel, tehát min. 2 tréninggatyát hozz magaddal! A Primark-on kívül érdemes más üzletekbe is ellátogatnod, nagyon jó márkákat és minőséget lehet találni. Például a TK Maxx üzleteiben több márkát is megtalálsz, The North Face kabátokat láttam 15 Ł-ért (kb. 5000 Ft). Nálunk 30-40.000 körül vannak. Mindenképpen venni fogok egyet, még ha nem is vagyok az a sportos típus! :)

- Bankkártya. Érdemes itt nyitnod egy folyószámlát. Mivel itt mindent a neten kell intézned, ezért lehetőleg minél hamarabb intézd el. Én jövő héten fogok bemenni a Lloyds-ba, állítólag ez az egyetlen bank, ahova elég az útleveled vagy a személyid, és nem kell hozzá mindenféle más papír. A nyitásnál nem kell fizetned semmit, a számlavezetés is ingyenes, 1Ł a nyitóegyenleged és kapsz hozzá egy dombornyomott VISA kártyát.

- Hozd magaddal a laptopod! Ha egyetlen cuccomat hozhattam volna ki, akkor ezt választottam volna! Ha nincs, mindenképpen vegyél! Vagy hozz annyi pénzt, amiből már az első pár napban tudsz venni egyet! Minden infót megtalálsz a neten, ingyen beszélhetsz Skype-on a szeretteiddel, lefoglalhatod a repjegyed hazafelé, nézhetsz rajta filmet, stb. Gondolom nem kell senkinek sem elmondanom az internet előnyét! :)
Szerintem ezek a legfontosabb dolgok. Ha esetleg kérdés lenne leendő au-pair-ek részéről, csak írjatok bátran és segítek. Ha nekem is lett volna segítségem, akkor a bőröndöm felét otthon hagytam volna! :)

Hétköznapok eseményei

Már 9 napja itt vagyok, és kezd kicsit honvágyam lenni. Nem azért, mert rosszul érzem magam, sőt, inkább csak a tudat, hogy az elkövetkezendő 1 évben távol leszek az otthonomtól. Eddig nem éreztem, hogy haza szeretnék menni, de már kezdi elveszíteni a nyaralás hangulatát az ittlétem, főleg miután tegnap 4 órán át vasaltam és akkor tudatosult bennem, hogy nyaraláskor nem szoktam vasalni, ez valami más. Tudom, furán hangzik. Szeretek itt lenni, de mégsem az otthonom. És nem is lesz az, még átmenetileg sem, hiába töltök itt 12 hónapot. Vagyis csak 11-et, mert 1 hónap fizetett szabim van, amit tuti ki fogok használni! :) És hiányoznak az otthon maradtak! Tegnap a barátommal webkamerán keresztül beszélgettem és annyira rossz volt látni a szobát! Biztos enyhülni fog ez az érzés, csak most kezdem felfogni, hogy milyen nagy döntést hoztam ezzel, hogy kijöttem ide ilyen hosszú időre.
Amúgy a hétköznapokkal nincs semmi gond, az első két reggel volt egy kis sírás F. részéről, szegénynek összezavartam a napi ritmusát. Mondjuk ő a leghisztisebb, lehet, hogy alapból ennyit szokott sírni. Meg is kaptam már tőle, hogy You’re just a guest! (Te csak egy vendég vagy!), de teljesen megértem, hogy ezt mondta. És szerintem az ő részéről van csak normális reakció, a másik két lány 100%-ban elfogadta, hogy én vagyok J. (előző au-pair) helyett és nem is próbálkoznak semmivel. F. megcsinál mindent, amit mondok neki, nem beszél vissza, bármi van, tőlem is kér segítséget, beszélget velem, alapvetően nincs semmi gond, csak ugye a két másik kislány ölelget, puszilgat és F.-nél meg kell harcolnom érte, hogy elfogadjon. És szerintem ez a normális. Csak nyilván egyszerűbb lenne, ha ő is olyan lenne, mint a testvérei.
Ma volt William és Kate esküvője, délelőtt lementem az ebédlőbe, mindenki a tévére volt tapadva és úgy nézték, mintha az ufók földre szállását közvetítenék élőben! Persze szép volt, csak itt teljesen más a kultúra, nagyon tisztelik a királyi családot és azt az egész politikai rendszert, amiben élnek. Az üzletek tele vannak a Pár arcképével díszített ajándéktárgyakkal, a kispárnától kezdve, az arcképes fogpiszkálón át tényleg mindent lehet kapni!
A napjaim egész jól telnek, nincs sok dolgom. Mivel a héten hétfő szünnap volt, a szerda nekem off alapból, és a mai nap is szünet, a királyi esküvő miatt, ezért a héten összesen 2 napot dolgoztam csak, kedden és csütörtökön. Kényelmesen megcsináltam a házimunkákat, kitakarítottam mindenhol és vasaltam. A szülők cuccait is vasalom, ezért + 15Ł-ot kapok hetente az alap fizumon kívül (átszámítva kb. 20.000 ft havonta). Szerencsére nem kényszeres ruhacserélgetősek, így nincs olyan sok vasalni való. Annyi furaság van, hogy az ágyneműket is ki kell vasalni, de anyukámtól megtudtam, csak nekem fura, mivel ő is vasalja otthon! :) Megkaptam az első fizum múlt hétre is. Múlt hét szerdán jöttem, tehát csak 2 napot dolgoztam, már amennyire azt annak lehetett nevezni. Még itt volt J., és ő csinált mindent, mert megmutogatta, hogy mit, hogyan kell csinálni. Ettől függetlenül egész heti fizut kaptam, szóval örültem neki nagyon! A délutánokat a lányokkal töltöm, hazabotorkálunk a suliból kb. 4-re, utána 6-ig én vagyok velük. Reggel pedig 1,5 órát töltünk együtt, ami reggelizéssel és készülődéssel telik. A köztes időben pedig a lakást takarítom, hétfőn alsó szint (nappali, konyha, játszószoba, wc, mosnivalókat betenni a mosógépbe majd teregetés), kedden vasalás, szerda off, csütörtök gyerekszobák (2 szoba, 1-1 fürdővel), pénteken pedig amiket lusta voltam az előző napokban megcsinálni! :)
 Így soknak tűnik, de akkor nézzük egy hétfőmet: a konyhába  és az ebédlőbe annyi a feladatom, hogy kicsit összepakoljak, berakjam a reggelről maradt koszos cuccokat a mosogatógépbe, letöröljem a konyha pultot és felmossam a követ. Nem kell se gáztűzhelyet, mikrót, ablakot, hűtőt pucolni, főzni, függönyt cserélni vagy ilyenek. Az ebédlőbe letörlöm az étkező asztalt és felmosok. A nappaliban letörölgetem a port, felporszívózom, megigazítom a díszpárnákat. A játszószobában egyébként is káosz van mindig, így csak a földről felszedem a cuccokat, kicsit összepakolok, hogy ne legyen minden szanaszét, majd itt is porszívózok. Max. 15 perc. Az alsó szinten van még egy wc is, lefertőtlenítem, lemosom az ablakpárkányt és a csapot, majd felmosok. Az előszobát szintúgy csak felmosom. Mindezt kényelmes tempóba kb. 1,5 óra alatt meg lehet csinálni. Egyébként a családnak mindegy, hogy mikor mit csinálok, a lényeg, hogy heti egyszer minden helyiség ki legyen normálisan takarítva. Tehát nem szakadok meg a munkába. Amikor nyelvsuli lesz, akkor sem fog változni semmi, mert úgy is szerdán lesz, ami nekem alapból szabadnap. Megnéztem a nyelvsulit, szeptembertől fogok járni, 3 hónapra 150Ł lesz. Heti egyszer 1,5 óra. Lehet, hogy többször kellene mennem, de majd még meglátom. A lányoknak a nyári szünet július 27-től lesz, augusztus 30-ig, akkor egész nap velük kell majd lennem. Ilyenkor emelnek egy kicsit a fizumon, nyáron 100Ł-nál többet fogok kapni. Viszont fárasztóbb is lesz, mivel a házimunka mellett kell majd a gyerekekkel foglalkoznom. Meglátjuk, hogyan fogom bírni. Már most is fura, hogy hirtelen lett 3 gyerekem, de még furább lesz, hogy nyáron nem tudom majd lepasszolni őket a suliba, hanem tényleg 10 órákat velük kell majd lennem. Most még jó, mert nekem csak szórakoztatnom kell őket (vagyis el vannak magukban is) és figyelnem rájuk, hogy ne legyen semmi baleset vagy összeveszés. Még szerencse, hogy itt nem 3 hónap a nyári szünet, csak 1! :)

2011. április 25., hétfő

Húsvét hétfő

Csak a cím húsvéti. Egyébként a hangulat nem az. Itt nem ünneplik, nincsenek piros tojások, locsolkodók, csoki nyuszik, sonka, torma, stb. 

Az itteni életről összeszedtem pár, számomra furcsának tűnő, dolgot. Jelzem, ez csak az én városkámra vonatkozik. Leginkább a saját családomról tudok nyilatkozni, lehet, máshol máshogy van. Ahogy azt már írtam, ez itt csak a felsőbb rétegekből való családok élnek, tipikus mesebeli falucska. Remélem, később majd kiderül, hogy valami csúnya dolog rejlik a felszín alatt, különben örökre itt maradok! :) 

Érdekességek, amik eddig feltűntek:
- divat a gyerek. Itt a legtöbb családnak 2-3 gyereke van, otthon jó, ha egyet be mernek vállalni a párok.
- divat a kocsi. Minden háznál minimum 2, de inkább 3 autó áll. BMW, Ferrari bemutató, a legfrissebb modellek, mintha most hozták volna őket a szalonból. Szerintem az itt lakók 99%-a azt sem tudja, hogyan nézhet ki a busz vagy a vonat.
- pizsamába reggeliznek. Nekik az a fura, hogy én nem kócosan, pizsibe megyek le reggelizni.
- szájra puszit adnak a szülők a gyerekeknek
- villany kapcsolók fordítva működnek
- a régimódi helyeken külön van a hideg (vagyis jéghideg vizes) és a meleg (tűzforró) vizes csap.
- minden kajához van párolt bab vagy párolt brokkoli. Imádják a párolt kajákat! Egyébként ízletesen főznek, de ez inkább a sok szósznak köszönhető, amit a M&S-ben vesznek. Nincs leves. Nem is szeretik.
- nincsenek tükör a fürdőszobában és a hálószobában sem. Nem tudom ők hogyan oldják meg a fésülködést vagy a sminkelést, mindenesetre az én tükör problémámat sürgősen orvosolnom kell! A házban egyetlen tükör van, egy szekrényke a fürdőszobában, amit szerintem véletlenül vettek csak meg vagy ajándékba kaphatták!
- nem pucolnak ablakot, tükröt, tv képernyőt, semmi olyan felületet, amihez ablaktisztító folyadékot lehetne használni. Nálunk ezért nincs is ilyen tisztító szer. Az ablakok mosására egy külön cég van, akik kéthetente jönnek és megpucolják az összes ablakot a házban. Szigorúan csak kívülről!
- a közlekedést már ne is említsem. Megőrülök ettől az ellentétes forgalomtól és soha nem tudom, hogy honnan várhatom az autókat. Ezért minden zebránál kb. 20 másodpercet eltöltök, hogy leellenőrizzem, tuti nem jön sehonnan semmi.
- nem fáznak. Tegnap a kislányok fürdőruhában rohangáltak, én térdig érő zokniba, melegítőbe és pulcsiba majd szét fagytam! 20 fok volt ma, mindenki szandálba, rövid szoknyába, toppba rohangált, én farmerba, tornacipőbe, volt rajtam egy felső és egy pulcsi is.

Borult idő ma


Kicsit rá kellett segíteni, mert maguktól nem akartak menni.

Ők már nem lesznek elsők.

Ma Duck Race (kacsa verseny) volt a központban. Pár képet mellékelek. 

2011. április 24., vasárnap

Ahol élek...

Ma I.-vel elmentünk megnézni a központot. Nincsenek nagy távok, az egész falu 2-3 óra alatt bejárható.  A képeken tipikus angol házak vannak, még egy darab lepusztult házat sem láttam, nem is hiszem, hogy  itt lenne. Biztos vagyok benne, hogy itt senki nem él a létminimum alatt, sőt, még átlag polgárinak sem mondanám a falut. Az egész falun keresztül megy egy csatorna szerűség, amiken lakóhajók vannak. Nem készítettem valami jó minőségű fotókat, de remélem ez is elég ahhoz, hogy mindenki lássa, miért imádom ezt az egész au-pair dolgot már 4 nap után! :) Holnap elmegyünk megnézni a Duck Race nevezetű helyi híres eseményt, ami arról szól, hogy vehetsz műanyag sárga kacsákat a verseny kezdetén, amik a csatorna vizére téve elúsznak egy bizonyos távot, és az 1. három leggyorsabb kacsa tulajdonosa pénzjutalomban részesül. Utána bemegyünk Warringtonba, elmegyünk az edzőterembe, de természetesen nem edzeni fogunk, hanem szaunázunk és jacuzzizunk I.-vel! :)













Shopping túra

Tegnap bementük J.-vel Warringtonba és Altrinchambe. Warrington kb. 15-20 percre van tőlünk busszal, és elég gyakran járnak a buszok, így a közlekedéssel nincs semmi gond. A buszpályaudvar közvetlenül a shopping center mellett van, így sokat nem kellett gyalogolnunk, valamint van egy nagyon aranyos sétálóutca is. Olyan mint nálunk a Váci utca. Rengeteg üzlet van, nagyon jó árakkal! Végig jártuk a plázát, vettünk egy SIM kártyát a telefonomba és 3000 percet ingyen hívhatok magyarországi vezetékes számot. Feltöltöttem még 10Ł-tal, hogy  el tudjanak érni itt is. Egyébként a telefontársaság olyan, hogy minden feltöltésnél kapsz valami ajándékot. Én most az egy alkalomra szóló spa/wellnes napot választottam, de volt még ingyen vacsora lehetőség 2 fő részére, kozmetikai cikkekre utalvány, stb. Nagyon érdekes, hogy mindenhol kuponokat adnak. Pl. vásároltam egy térképet 2Ł-ért és kaptam hozzá egy 5 Ł értékű utalványt, ami a legközelebbi vásárlásnál beválthatok. Vettem egy üveg vizet és kaptam rengeteg McDonalds-os jegyet, amivel 2Ł-ért menüt mehetek. Van még 1 üveg borra is egy kuponom, ha legközelebb a Green Dragon pubban járok, szóval  ezekkel jó sok pénzt lehet spórolni.És ráadásul nagy kupongyűjtögető vagyok, pont nekem találták ki! :) Miután elintéztük a telefont, végig jártuk a plázát, legszívesebben minden üzletbe bementem volna, de annyi pénz nincs a világon, amennyit én tegnap elköltöttem volna! :) J. megmutatta az olcsó üzleteket, vannak ilyen 1Ł-os boltok, ahol (mily meglepő) minden 1Ł. Mint nálunk a 100 Forintos boltok. Itt viszont ezért a minimális összegért nagyon jó dolgokat lehet venni. Pl. 400 ml-es Elseve sampon 1Ł, a nagy kiszerelésű Johnsons babaolaj szintúgy, a parfümöknek átlagban fele árban vannak mint otthon, a műszaki cikkekről már ne is beszéljünk! Édességet is nagyon megéri venni! Az alap élelmiszerek drágák valamint az utazás is (napijegy átszámítva 1000 forint körül van, viszont használhatod egész nap nem csak Warringtonban, hanem más városokba is, ahol a busztársaság jár). Nagyon fel vagyok háborodva a magyarországi árakon,mert itt minőségi dolgokat vehetsz olcsón, otthon viszont a legócskább cuccokat is aranyárban mérik. A fizetésekről inkább nem is beszélek, nem szeretném újra felidegesíteni magam. Szóval Warringtonba megnéztük a shopping centert, az ASDA-t (olyan mint a Tesco), a Wilkinson-t, a TKK Maxx-ot, valamint J. megmutatta, hogy hol van a Gym (edzőterem). Természetesen oda is van kuponom :) Utána elmentünk Altrinchambe, innen indulnak a villamosok (ami nálunk inkább a HÉV-nek felel meg), amikor szintúgy nagyon gyakran járnak. Ott is megnéztünk a sétálóutcát, azután jöttünk is haza, mert este el akartunk még menni pubbozni is, valamint vasárnap kora este van az utolsó busz. Volt egy nagyon vicces szituáció hazafelé. A buszvezetőnél van csak ajtó, így előre mentünk, közben magyarul beszélgettünk. Mikor leszálltunk láttuk, hogy a busz nem indul tovább, csak áll és a buszvezető kikerekedett szemekkel néz minket. Nagy sokára csak annyit tudott kérdezni a meglepettségtől, hogy "Ti magyarok vagytok?". Mi meg mondtuk, hogy igen és elkezdtünk beszélgetni. Kb. 2 percet állhatott a busz, amíg megtárgyaltuk a magyar buszvezető sráccal az élet nagy dolgait, és tovább indult a busz. Nagyon meglepett, hogy egy ilyen pici faluba találkozhatok még más magyarral is! De örültem neki, mostantól figyelni fogom mindig a buszvezetőket, hátha találkozom vele újra.
Iszonyú fáradtan hazaérkeztünk, utána vacsiztunk egyet és elmentünk a Green Dragon nevezű pubba. Hát, kb. mint a filmekben... Kívülről olyan mint egy lakóház (majd erről is teszek fel képet), belül pedig minden fa és kő, kandallóval, régi bútorokkal és jó kis hangulatvilágítással. Találtam egy linket, itt meg lehet nézni: http://www.vintageinn.co.uk/thegreendragonlymm/gallery/   Nagyon jó hely! Kár, hogy nálunk nincsenek ilyenek! :( 
Itt vannak a lányok keresztszülei, szóval most sokan vagyunk a házban. Tegnap itt volt K. öccse is, valamint a felesége. Ma már kevesebben voltunk, mivel J. haza ment Magyarországra. Ezúton is köszönök mindent, nélküled nem is tudom mit csináltam volna! Vigyázz magadra nagyon otthon! :) 
Ma itthon maradtam, kialudtam magam, délután pedig elmentünk egy szülinapi party-ra. F. és M. osztálytársának volt a szülinapja. Nekem elvileg nem kellett volna mennem, mivel szabadnapos vagyok, de nem akartam otthon ülni és mivel mondták, hogy nagyon örülnének, ha jönnék, ezért elfogadtam a meghívást. Egy hatalmas tornateremben volt a buli, ami tele volt vastag szivacsszőnyegekkel, mindenféle sport cuccal (trambulin; karikák voltak, amiken lehet húzódzkodni, ilyen ugrató cuccok, amiknek nem tudom a nevét, stb.). Olyan volt, mint egy iskolai tornaterem. Találkoztam egy másik au-pair csajjal is, egyből tudtam, hogy nem valamelyik a gyereknek a nővére. Már messziről lehet tudni, hogy ki az aki, nem innen való. Host-anyukám bemutatott neki, beszélgettünk egy kicsit, de ő hétfőn megy vissza Németországba (német csajszi volt), de mondta, hogy majd megadja a mail címem az új au-pairnek, aki a helyére jön. Ajánlott egy programot Hale-ben, szokott lenni havonta egyszer au-pair találkozó és megígérte, hogy elküldi a tudnivalókat.  Majd csak holnap fogok írni neki, mert már 11 óra van. Most jöttem fel a szobámba. Már említettem, hogy itt vannak a keresztszülők, nagyon aranyosak, holnap pedig K. anyukája jön látogatóba. Nagyon jól telt az este, vacsi után lent maradtam, csomó mindent kérdezgettek, éreztem, hogy szívesen vagyok látva, nem szeretnék, hogy felmenjek a szobámba, mert kíváncsiak rám. Rengeteg vicces sztorit meséltek, nagyon jókat nevettem, tényleg jól éreztem magam! A gyerekek korán elmentek aludni, és mi jó sokáig lent maradtunk az ebédlőbe. Volt borozgatás, nagy beszélgetés, meg minden, amit el nem tudtam volna képzelni az angolokról. Jó fejek, viccesek, nagyon érdeklődőek, és nem utolsó sorban türelmesek és segítőkészek. Ez főleg akkor jön jól, amikor nem jut eszembe egy szó angolul és kell jó pár másodperc mire kinyögöm. Érdekes, hogy a szülők nagyon ügyelnek rá, hogy a szabad napomon tényleg ne dolgozzak. Például le akartam pakolni az asztalt és mondták, hogy ne, ez a pihenőnapom, maradjak ülve. Persze ilyenkor is azért foglalkozom a gyerekkel, mert bejönnek hozzám a szobámba, de ilyenkor mindig megkérdezik, hogy zavarhatnak-e. Itt vannak 10 percet, azután ki is mennek, mert meg van nekik mondva, hogy ilyenkor a privát életemet élem. Az idősebb lánytól nagyon sok ölelgetést és puszit kapok, az ikrek közül M.-től is, F. még mindig kicsit távolságtartó, de nagyon kíváncsi rá, hogy mikor mit csinálok.
Holnap megyek egy kis felfedező útra a központba, I.-vel, aki itt lakik pár házzal arrébb és szintúgy magyar. Most már tényleg csinálok jó sok képet és felpakolom ide is :)

2011. április 22., péntek

Megérkeztem :)

Tegnap szerencsésen megérkeztem a manchesteri reptérre. A repülőn minden rendben volt, a iszonyatos fülfájással is elmaradt, valószínűleg, mert készültem rá és beszereztem mindent, ami elméletben segíthet! Akinek fáj a füle a repülőn, azoknak ajánlom a Flyfit nevezetű füldugót, valamint vegyenek egy sima tengervizes orrcseppet. Még ma is kicsit be volt dugulva a fülem és a fejemben valami fura szörcsögő hangot hallottam.Remélem elmúlik és nem maradok így örökre...
A repülés érdekes volt, mert a felszállás előtt eszembe jutott, hogy nem kapcsoltam ki a mobilom! Szóltam a stewardessnek, hogy elfelejtettem, szóval az egész gép megvárta, míg előkotrom a csomagomból a mobilom. Csak kicsit szidhattak... De kimagyaráztam azzal, hogy ez lesz az első repülésem, sorry, szóval utána mindenki mosolygott. Persze már mindezt angolul :) K. (az anyuka) és J. (au-pair, akinek a helyére jöttem) jöttek ki értem a reptérre,  megölelgettek, szóval ennyit erről, hogy az angolok hidegek. :) A gyerekek már aludtak, velük csak ma reggel találkoztam. P. (apuka) is nagyon jó fej, neki kicsit nehezebben értem az angolját. De azt mondták, hogy nagyon szépen beszélek :) Én sem értem miért, de tényleg jól beszéltem :) Reggel az ikreknek volt az 5. szülinapjuk, itt suliba menés előtt van a köszöntés, és az ajándék mellé elmaradhatatlanul tartozik egy képeslap is. 
Akkor egy kicsit a gyerekekről. A nagyobbik lány, R., nagyon kis kommunikatív, vidám személyisége van és nagyon érdeklődő. F., 5 éves, ő egy kicsit távolságtartó, de pár nap múlva már szerintem nem lesz semmi probléma. Ő inkább a megfigyelő típusba tartozik, aki csak akkor enged közel magához valakit, ha már rendesen megismerte. Végül is én is ilyen vagyok, ezért valahol nagyon szimpatizálok F.-el. A másik lányka, szintúgy 5 éves, M., ő inkább R.-re hasonlít, aranyos, mosolygós, kérdezgetős. :)
Délelőtt átnéztük, hogy milyen házimunkákat kell majd csinálnom. Nem sok dolgom lesz, inkább a rutint kell megszereznem és akkor haladni fogok vele.
Ma voltunk este étteremben, megünnepeltük a lányok szülinapját, valamint J. már csak 2 napig van itt. Láttam már egy tipikus angol pubbot is, hétköznap este telt ház volt és vidáman sörözgettek a teraszon a munka után hazatérő emberek.
A környék nagyon szép, tiszta Született feleségek érzés. Majd teszek fel képeket a kis utcákról. Mindenhol előkertek vannak, sok helyen kerítés sincsen, rengeteg a fa és a virág, reggel mindenki vidáman pakolja be a  egyenruhát viselő gyerekét a kocsiba, mindenki mosolyog, cseverésznek egymással és olyan kiegyensúlyozottnak tűnnek az emberek. Budapesttel összehasonlítva... hát, itt simán el tudnám képzelni az életem. Nagyon pozitív a hangulat és valahogy nem látok ideges embereket.
Holnap bank holiday lesz, így átmegyünk J.-vel Warringtonba és ha lesz még annyi időnk, akkor Manchesterbe is. El kell intéznem a bankkártyát és vennem kell SIM kártyát is. Jövőhéten pedig elmegyek K.-val a háziorvoshoz, hogy regisztráljanak.
Úgy érzem, hogy minden rendben lesz és jól fogom érezni magam. Jó családot választottam.

U.i.: Kipróbáltam a teát tejjel... Abszolút felejthető.

2011. április 19., kedd

2 rossz minőségű fotó a készülődésről :)


Ilyen állapotok uralkodtak tegnap este.

 































   












































Ebbe a bőröndbe próbálom beletuszkolni az 1 évre elegendő cuccaim :) 































2011. április 18., hétfő

Folytatás. Még itthon :)

Kicsit megkésve folytatnám az 1. bejegyzésem. Hétfő este van, szerdán elkezdődik az angliai életem. Hétvégén meglátogattam mindenkit, akik fontosak, valamint elintéztem mindent az úthoz. Később írni fogok egy bejegyzést arról, hogy mi mindent kell elrendezni mielőtt kijön valaki au-pairnek. Igazából ezt a blogot azért indítottam, hogy a leendő au-pair-ek választ kapjanak a kérdéseikre, valamint, hogy az ismerősök nyomon követhessék az én kis életem is :) Én nagyon sok blogot átolvastam, és nagyon sok hasznos tanácsra leltem, viszont pl. arról nem írt senki, hogy mekkora bőröndöt érdemes venni. (előre megsúgom, én 90 literest vettem, ami bővíthető még +10 literrel; úgy néz ki elég is lesz :) ) Szóval próbálok majd ilyen kis praktikus dolgokat is leírni. 

A cuccaim 3/4 részét már bepakoltam, minden hivatalos dolog elintézve, holnap még vár egy fogászati kezelés - igen, múlt pénteken még egy gyökérkezelés beficcent, csak hogy minden tökéletes legyen - és utána tényleg már csak az izgulás van hátra. Ajándékok sikeresen kipipálva, szóval alapvetően indulásra készen állok.

Akkor a családról pár szót. Van egyszer az anyuka, K., valamint az apuka, P., és 3 (remélhetőleg tündéri) kislány. A nagy lány 7 éves, R., és egy 5 éves ikerpár, F. és M. Tudom, elég személytelen, hogy nem írom ki a neveket, de a személyiségi jogok miatt nem akarom, mert hallottam, hogy nem egy au-pair-nek törölnie kellett ezért az egész blogját, mert mindenki beazonosítható volt és a házról/gyerekekről/családról fotókat rakott ki. A napi munkám úgy fog kinézni, hogy 7.30-9 között segítek készülődni a gyerekeknek a suliba, 9-15 között kisebb házimunkák, nyelvsuli, stb., 15-18 között pedig tanulás a lányokkal, játék.  Szerda, szombat és vasárnap off, tehát 4 nap lesz a tényleges munka.A fizu nagyon korrekt, suliszünet alatt többet fogok kapni, valamint extra pénzt adnak, ha kivasalom a szülők ruháit is. 4 hét fizetett szabim lesz, és ha kijön hozzám valaki, akkor elszállásolhatom a házban. 

Az angol... Mumus. Csak így, egyszerűen :) Ahogy azt már olvashattátok az előző bejegyzésemben az angol miatt fogok kimenni. Egyszerűen itthon nem vagyok képes fejleszteni magam. Ráadásul a napi szókincsem is igen hanyatló félben van, mivel a munkahelyemen napi szinten kellett használnom a szakmai angolt, így eléggé lekorlátozódtam a "maternity leave (szülési szabadság), sick leave paper (táppénzes papír), offer (ajánlat), taxable income (adóköteles jövedelem), és hasonló szavakra. Szóval a szakmai szókincsem elég aktív, viszont kétségeim vannak, hogy egy sarki kisközértben tudnék-e vacsi-hozzávalókat kérni. El is képzeltem, hogy az első esti mese, amit majd a lányoknak mondok, az a magyarországi GYES-rendszerről fog szólni :) Azt szép folyékonyan el tudnám mondani nekik :)

2011. április 8., péntek

A kezdetek, avagy hogyan is lettem (vagyis még csak leszek) au-pair!

Az elmúlt pár évben minden nagyobb döntésem kb. pár óra alatt született meg. Ez is. Először is március elején felmondtam a munkahelyemen. Egy multinacionális cégnél volt HR-es, és itt mindenképpen megjegyezném, hogy a HR terület iránt teljes mértékben elkötelezett maradtam, csak beiktattam egy kis kitérőt! :) A felmondást már terveztem egy ideje, egyik nap úgy ébredtem, hogy igen, most már tényleg meg kell tennem. Aktívan nézegettem az álláskereső portálokat... úgy 2 napig! :) Majd jött a nagy ötlet, hogy mi lenne, ha egy kicsit az angolomat fejleszteném és kimennék 2-3 hónapra Angliába. Rögtön megnéztem, milyen lehetőségeim vannak kint. Hát nem sok volt... Majd rátaláltam a bűvös szóra: au-pair! 3 napon át egész nap blogokat/fórumokat olvastam, kerestem a kulcsszavakat, hogy ki hogyan talált magának családot. Később, ha majd lesz időm és több tapasztalatom is ezen a terülten, fogok írni egy "hogyan találjuk meg az ideális családot?" bejegyzést. Szóval olvasgattam napokon keresztül és több oldalon is feltűnt az aupair-world.net. Nem volt mit vesztenem, regisztráltam rögtön. Megnéztem, hogy más au-pair-ek mit írnak magukról a bemutatkozó profilba. Megállapítottam, hogy kb. mindenki másol mindenkiről, tehát ideális lenne valami egyedit kitalálni! Persze én sem vettem a fáradtságot. Szóval írtam egy hosszú bemutatkozást és tettem fel pár fotót. És vártam... Majd elkezdtem bejelölni szimpatikus családok. Tényleg csak olyan családokat, ahova első megérzésre szívesen mentem volna. Számomra fontos volt a fotó, a bemutatkozás ( ne 2 mondat legyen) és, hogy legyen benne egy kis vidámság, egyediség. Őszintén szólva nem sok családot jelöltem be ezek alapján. Volt, ahol azonnal visszautasítást kaptam, vagy 3-4 levélváltás után csak úgy eltűnt a host-anyuka, és volt, ahol én utasítottam vissza a családot. Majd eljött a nap, amikor pozitív visszajelzést kaptam! TŐLÜK! :) Az első levelet március 25-én váltottuk. Ma április 8-a van. A repülőjegyet 4 nappal ezelőtt foglaltam le. A két dátum között sokat leveleztem az anyukával. Gyorsan kiderült, hogy már lassan 2 éve egy magyar lány tölti be az au-pair szerepét. Rögtön meg is kaptam az elérhetőségét, hogy meséljen nekem a családról. J. nagyon aranyos (egyelőre még senkinek nem írom ki a nevét, ki tudja, hogyan alakul a blog sorsa), tényleg, mindenben segített (még most is), nagyon-nagyon pozitív véleménye van a családról , nem véletlenül maradt náluk 2 évet. A jövőbeli au-pair-eknek javaslom, hogy a választott család jelenlegi/volt au pair lánykájával mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot! Szóval sokat Skype-oltam J.-vel, közben párhuzamosan ment a levelezés K.-val (ő a host-anyu). Felvetettem neki is a Skype-ot, bár részemről nagy stressz volt, hiszen angol anyanyelvűvel kellett beszélnem (miközben bámulok bele a webkamerába), és 3 gyerek ott izgett-mozgott a háttérben és még P., a host-apu is becsatlakozott a kialakult kaotikus beszélgetésbe, és persze a vonal sem volt éppen recsegés-mentes. Ezzel független engem akartak! :) Iszonyúan örültem, mert ennél a családnál éreztem már az első levéltől kezdve, hogy igen, én őket akarom.
Holnap folytatom a bejegyzést, mert már kezd késő lenni...